Boligutvikling i hele landet i en annerledes tid:

Hva skjer med boligmarkedet i Norge?

2020 har vært et svært uforutsigbart år innen eiendomsbransjen – også for oss i Clemens Eiendom som utvikler over hele landet. Kompleksiteten blir større ved at vi bygger boliger og utvikler på mindre plasser i landet enn kun i de store byene. Nordmenn bor over hele landet, også på mindre plasser – derfor er dette viktig for oss. Hvordan kan vi lære mer om hvordan boligmarkedet har endret seg og hva som påvirker boligutvikling, også på mindre plasser? Vi tok en prat med Jørn Are Skjelvan, leder for Nybygg Norge i DNB Eiendom.

– Boligmarkedet er definitivt tilbake om vi starter med å se på store byer som Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Kristiansand, Tromsø og Bodø. Der har nyboligsalget vært godt de siste fire-fem månedene. Det vi var livredde for i mars, da Norge stengte ned, var om boligmarkedet også stoppet helt opp. Og under de første ukene av korona, så stemte dette. Likevel er vi mennesker ekstremt tilpasningsdyktige, så når vi kom oss i gang igjen med det hverdagslige, så kom også det norske folk på visninger. Det er primært Oslo og områdene rundt som har fått størst negativ korona-effekt, da var det lite nybyggsalg i dette området, men så har rekylen kommet og vi så av salgstallene i juli at de er langt høyere enn i 2019.

Skjelvan var invitert til å dele innsikt og en markedsoppdatering med oss i Clemens Eiendom under vår strategisamling på ærverdige Granavolden. I følge Skjelvan har boligmarkedet for bruktboliger faktisk økt, mens nybyggmarkedet er tilbake på de gamle høydene – i alle fall i Oslo og Viken.

– Det er enklere å si noe om de store byene enn mindre plasser, ettersom det finnes mye statistikk og det er også en høy mengde boligtransaksjoner som gir et bedre tallgrunnlag. Clemens Eiendom har utrolig mange flotte prestegårder og tomteområder som skal bli utviklet, og her kreves det mer for å finne ut hva folk egentlig vil ha samt hva som skal til for at folk flytter til disse områdene. Vi tilbyr data som viser både flyttemønster, hva de foretrekker og hvordan befolkningsveksten utvikler seg. 

Det finnes en del likheter mellom mindre og større steder og byer i Norge, selv om lokalkunnskap er enormt viktig. Det er denne lokale kunnskapen til Clemens Eiendom og deres partnere som skiller dem fra mange andre store utbyggere, i følge Skjelvan i DNB.

– Eksempelvis ser vi at bærekraft, fokus på energieffektivitet og teknologiske løsninger i boligen er viktige faktorer for en boligkjøper – spesielt om vi ser på boliger som skal være ferdigstilte om tre til fem år. Dette er en av grunnene til at jeg har kjempetro på Smarte Nabolag. Smart er et vidt begrep, så at dette kan konkretiseres på den måten Clemens Eiendom har gjort er veldig interessant.

Hva er de viktigste preferansene på tvers av by og bygd i Norge?

– Planløsning er det aller viktigste med en bolig. Også uteplassen er avgjørende, og så er fokus på gode nabolag og en kombinasjon av gode nabolag og teknologisk tilpasning vinnere, sier Jørn Are Skjelvan, og fortsetter:

– En ting er å bygge et nytt boligprosjekt der det allerede er etablert infrastruktur og der det har bodd folk i flere år. For Clemens Eiendom så er det ofte snakk om områder i tilknytning til Prestegårder som ligger litt utenfor etablerte boligområder. Da må du tilby ekstra høy kvalitet for å tiltrekke deg boligkjøpere. Jeg tenker likevel at Clemens Eiendom, sammen med de andre partnerne, har all mulig forutsetning til å skape gode, smarte og attraktive nabolag.

Tidligere har vi skrevet om at det i følge en stor landsrepresentativ undersøkelse vi har gjennomført, kommer frem at hver fjerde person mener lave energikostnader er det aller viktigste i en ny bolig. Altså både teknologi og bærekraft.

Hvem er morgendagens kjøpere? 

– De som skal inn i boligmarkedet nå er den generasjonen som vært ute og kjempet for klimaet. Dette er førstegangskjøpere, men skal også snart stifte familie og vil da inn i familieboliger. Derfor er bærekraft og miljø – for å også ta vare på naturen – noe som er avgjørende.

Artikler

Relaterte saker

Granavolden har definert det norske samfunn i århundrer

Bli med på historisk grunn

Konger, regjeringer og eventyrere har alle vært samlet på Granavollen. Men hva gjør plassen og lokalene så spesielle?

17. feb 2020

Undersøkelse avslører hva som er ønsket i Smarte Nabolag

Hva er viktig når vi skal leve og bo?

Hva er viktig for nordmenn og hvordan tar Smarte Nabolag hensyn til de mange ønskene og behovene? Vi har spurt - og fått svar.

07. okt 2020

Nytt boligkonsept vil legge til rette for morgendagens hjem

Derfor vil alle høre om Smarte Nabolag

Det unike konseptet kombinerer en rekke ulike ønskede løsninger som aldri tidligere er satt sammen i én pakke.

21. feb 2020