Undersøkelse avslører hva som er ønsket i Smarte Nabolag

Hva er viktig når vi skal leve og bo?

Smarte Nabolag skal være bærekraftig, utnytte teknologi og sørge for at fellesfunksjoner får en sentral plass i nabolaget. Når Clemens Eiendom utvikler boligprosjekter i Smarte Nabolag er det både som et løft for den enkelte kommunen og for å svare på behovene til nordmenn. For hva er det egentlig vi ønsker oss i et hjem?

For å faktisk basere vårt boligkonsept på ønsker og behov har Clemens Eiendom gjennomført en landsdekkende undersøkelse. En slik undersøkelse sier ogs mye om modenheten for ulike former for teknologi og noe om hvilke elementer i hjemmet som betyr litt ekstra for oss. Svarene hadde vært annerledes om vi hadde stilt de for 10 år siden, og de vil være annerledes om 10 år. Vi mener likevel det er viktig å lytte til de som faktisk skal leve og bo i slike nabolag.

Fellesfunksjoner skaper gode nabolag
Et viktig element i Smarte Nabolag er fellesfunksjoner. Det vil si elementer i et nabolag som både skal gi noe ekstra til fellesskapet og samtidig avlaste hver enkelt bolig. Et åpenbart eksempel er lekeplasser i nabolaget, men det er elementært. I Smarte Nabolag vil vi tilby mer – både for å gjøre nabolaget mer effektivt og for å skape et tettere fellesskap. I følge undersøkelsen er både felles treningsrom og en felles hage for dyrking av planter, frukt og grønt sterkt ønsket av mange. Dette, og andre lokale ønsker, er noe som skal ha stort fokus i et smart nabolag.

Undersøkelsen avslører også at et godt naboskap er viktig for folk flest, til tross for at mange har flyttet mye av sin sosiale tilstedeværelse til den digitale verden. Det understreker viktigheten av at vi utvikler mer enn enkelthjem. Vi utvikler nabolag!

Lave energikostnader
Likevel kommer vi ikke utenom at nabolagene består av boliger, og vi har undersøkt hva som er viktig for nordmenn når de skal kjøpe ny bolig. Hver fjerde person nevner lave energikostnader som det aller viktigste i en ny bolig. Det krever god utnyttelse av teknologi, og ved å legge til rette for energieffektive boliger bidrar vi til at nabolagene fremstår bærekraftige. Bra for lommeboka og bra for kloden.

Av teknologiske hjelpemidler har vi sett spesielt på smarthus-teknologi samt elbilladere og solcellepanel. Dette kan du lese mer om senere.

Artikler

Relaterte saker

Nytt boligkonsept vil legge til rette for morgendagens hjem

Derfor vil alle høre om Smarte Nabolag

Det unike konseptet kombinerer en rekke ulike ønskede løsninger som aldri tidligere er satt sammen i én pakke.

21. feb 2020

Harstads nye bydel inneholder hotell, leiligheter og kultursenter:

En ny milepæl i nordnorsk byutvikling

Harstad går foran i nord, med en storstilt byutvikling hvor hotell, leiligheter, kino og bibliotek blir trekkplaster for boende og turister

20. feb 2020

Nordnorsk natur og smart boligutvikling i havgapet i Lofoten

Her kommer Norges første Smarte Nabolag

- En av landets mest spektakulære tomter utvikles, og blir en del av Smarte Nabolag

19. feb 2020