Nytt boligkonsept vil legge til rette for morgendagens hjem

Derfor vil alle høre om Smarte Nabolag

Om du er opptatt av bærekraftig utvikling eller om du følger med på unike boligprosjekter har du trolig fått med deg det nylig lanserte konseptet Smarte Nabolag. Boligkonseptet som Clemens Eiendom har utviklet tar sikte på å gjøre mer enn standardene sier, med et stort fokus på teknologi, bærekraft og fellesskapsløsninger.

Det har vært enorm interesse for Smarte Nabolag etter at konseptet ble avduket under et frokostseminar i Oslo med nærmere 150 påmeldte, og både kommuner, arkitekter, partnere og media har ønsket å høre mer om det som kan bli boligutviklingsprosjekter over hele landet.

– Den teknologiske utviklingen går så raskt at det beste vi kan gjøre, er å legge til rette for at folk skal kunne benytte seg av det som kommer senere uten kostbare inngrep, uttalte prosjektleder Per Magnus Presthammer i Clemens Eiendom til Teknisk Ukeblad. Og det er nettopp dette som er noe av det unike med Smarte Nabolag. Smarte Nabolag skal sørge for at nabolaget blir varig smart basert på de lokale behovene og ønskene.

Smarte Nabolag i Tjeldbergvika

Grunnpakke og tilvalg
Kort fortalt kan Smarte Nabolag deles opp i en rekke løsninger som fordeler seg innen arealeffektivitet, energieffektivitet, digitale løsninger, klima og miljø samt delingstjenester.

– Vi mener det er viktig at vi forplikter oss på en grunnpakke som blir lik for alle prosjekter rundt om i landet, men i tillegg vil det bli muligheter for å velge fra en tilvalgspakke, sa administrerende direktør i Clemens Eiendom, Bernt Nordby Skøien, til Byggfakta i forbindelse med lanseringen av konseptet.

Tre grunnpilarer
Clemens Eiendom har identifisert tre grunnpilarer som skal bære Smarte Nabolag: Bærekraft, teknologi og felleskap. Samspillet mellom disse grunnpilarene er det som skaper et Smart Nabolag. Bernt Nordby Skøien mener at mye av verdien til Smarte Nabolag ligger i at utvikleren, Clemens Eiendom, fungerer som en katalysator for endring og tilrettelegger for løsninger på en helt annen måte enn det som er vanlig. Ofte er det den enkelte beboeren som har måttet ta mye av ansvaret innen energieffektivisering og bærekraftsløsninger, men dette ansvaret vil Clemens Eiendom nå ta for hele nabolaget. Et eksempel på dette er elbilladere og solcellepanel.

– I fremtiden skal alle som kjøper boliger av oss få lader til elbil på veggen. Og alle skal kunne få solenergi. Vi ønsker å gi et incitament til at de som skal inn i et nytt nabolag utviklet av oss skal velge så mye solceller som mulig. Da må de få en dytt i ryggen av oss. Vi sponser alle boliger med en startpakke, så håper vi at de fleste vil utvide pakken til å tapetsere taket med solceller, sa Clemens Eiendom-sjefen til Estatenyheter, og fortalte videre om at det i teorien vil betyr at du lader elbilen med energi fra solcellepanelene – eller sol på tanken, som Clemens Eiendom kaller denne delen av konseptet.

Allerede nå er det første boligprosjektet som skal bli en del av Smarte Nabolag igangsatt, så følg med for å se hvordan Smarte Nabolag utvikler seg på en av landets mest spektakulære plasser.

Artikler

Relaterte saker

Harstads nye bydel inneholder hotell, leiligheter og kultursenter:

En ny milepæl i nordnorsk byutvikling

Harstad går foran i nord, med en storstilt byutvikling hvor hotell, leiligheter, kino og bibliotek blir trekkplaster for boende og turister

20. feb 2020

Nordnorsk natur og smart boligutvikling i havgapet i Lofoten

Her kommer Norges første Smarte Nabolag

- En av landets mest spektakulære tomter utvikles, og blir en del av Smarte Nabolag

19. feb 2020

Nok en spennende bydelsutvikling i nord:

Prestegårdsjorda skal gi nytt liv til Alta

Alta utvider sentrumsgrensene for å utfordre andre kommuner i nord om innbyggere og turister.

18. feb 2020