Granavolden har definert det norske samfunn i århundrer
Bli med på historisk grunn
Granavolden Gjæstgiveri er en historisk plass av ulike grunner. Stedet har spilt en viktig rolle i utviklingen av Norge, her hvor Olav den hellige møtte småkongene over Opplandene i 1016. Dette var begynnelsen av samlingen av Norge. I dag er kulturarven godt tatt vare på, og tilbyr lokaler for kurs, konferanse og festligheter.
– Det er investert mye tid, energi og penger for å få stedet opp på det nivået vi mener det skal ligge på og det har gitt resultater, da omsetningen er over doblet siden 2015. Vi er fascinert av lokasjonen og den lange historien til stedet, sier Bernt Skøien Nordby, adm. dir. i Clemens Eiendom, som eier Granavolden Gjæstgiveri etter at det ble solgt i 2010 fra en familie som har eid stedet i flere generasjoner.
I dag er Granavolden et gjestgiveri, men slik har det faktisk vært i over 360 år, og i 1716 fikk Gregers Granavolden, som stedet er kalt opp etter, bevilling av Kong Fredrik IV til å fortsette å drive gjestgiveri på livstid. Det fikk han på grunn av sin innsats under «den store nordiske krig» som varte i perioden 1700-1721. Det er han Gregersstua, et av byggene på tomta, er oppkalt etter. Det var her representantene for de ulike partiene som deltok i regjeringsforhandlingene koblet av etter tunge forhandlingsrunder.
Regjeringsforhandlinger i naturskjønne omgivelser
Under regjeringsforhandlingene i 2019 ble nemlig Granavolden foretrukket som lokasjon for de politiske diskusjonene og møtene. Dette var bare nok en tillitserklæring og bekreftelse på at området og lokalene kan tilby både moderne fasiliteter i tillegg til å være tuftet på historiske hendelser.
– For oss handler det om å skape gode historie- og kulturbærere samt levere den beste gjesteopplevelsen. Med himmelske senger og en lang og viktig historie mener vi at vi oppfyller visjonen på en god måte, noe gjestene tydeligvis også mener ettersom stedet scorer utrolig bra på Tripadvisor og andre tilsvarende nettsteder.
Granavolden hadde tidligere en sentral plassering, siden gjestgiveriet lå langs den gamle hovedveien mellom Christiania og Bergen. Etter at denne veien ble flyttet, ble plassen desto mindre sentral. I dag ligger gjestgiveriet mer eller mindre utenfor allfarvei.
På tomta finner vi også Søsterkirkene, en runestein, et kunstsenter, Gran prestegårdshage, Steinhuset, Presteenkesenteret Sjo, hulstier, butikken Helgum gård og et pilegrimssenter. Granavolden er også et stopp på pilegrimsleden mot Nidaros.
Thor Heyerdahl og konger
Det er ikke bare konger og regjeringer som har møttes på Granavolden. Også Thor Heyerdahl satt i Gregersstua og skrev boken Aku Aku i 1957, etter sin tur til Påskeøya.
– Mange mener de får ro og omgivelser til å diskutere igjennom temaer man kanskje ikke får diskutert på den måten andre steder. Dette har konger, regjeringer og eventyrere erfart – og vi kan trolig si at Granavolden har gjort Norge rikere som samfunn. Middelalderkirkene og stedet gir en helt annet ramme enn det meste du finner ellers. Dette er ikke et hvilket som helst hotell. På Granavolden får du noe helt annet!